zaterdag 11 december 2010

De online bibliotheek

Om inspiratie op te doen voor een nieuw kostuum is er niets beter dan het door neuzen van oude boeken over kostuums, vind ik. Het is alleen zo jammer dat die oude boeken niet zo makkelijk te vinden zijn en sommigen zijn gewoonweg onbetaalbaar voor een eenvoudige student.
Gelukkig bestaat er zoiets al 'internet', waar miljarden mensen nog meer informatie lozen en beter nog: hele boeken digitaliseren en publiceren!
Nu ben ik absoluut tegen illegale verspreiding van boeken, waar andere mensen uren en uren aan onderzoek in hebben gestopt. Maar boeken die al erg oud zijn, al decennia out-of-print en waarvan de auteur al jaren dood is, daar zitten geen auteursrechten meer op en deze mogen dus openbaar worden gemaakt en worden verspreid. En laten deze boeken nu net een wereld van inspiratie herbergen!
Vind je ergens een titel van een boek gedrukt in de 19e of begin 20e eeuw, dan is google je trouwe bondgenoot in het vinden van een mooie .pdf-versie. Soms al binnen een paar minuten, soms vergt het wat doorzettingsvermogen en creativiteit, maar wie zoekt zal vinden en uiteindelijk een mooie bibliotheek kunnen aanleggen vol met inspiratie.

En voor wie nog niet geheel overtuigd is, deze prenten en nog vele andere, afkomstig uit Fancy Dresses Described, or What to Wear at Fancy Balls door Ardern Holt, kun je in .pdf-formaat hier downloaden. (2 minuutjes zoeken ;) ):

1 opmerking:

  1. wauw, jij heb ook weer je best gedaan, om 'even' te snuffelen op het net.
    Hier krijg ik ook de kriebels van om weer achter de naaimachine te kruipen....
    Het is alleen jammer dat mijn machine het langzaam begint te begeven :(
    Nieuwe naaimachine onbetaalbaar :(

    Ben je al weer iets aan het bedenken voor de fair?
    Wij gaan er weer niet heen.
    Het wordt te duur en Joshua kost nu ook geld...
    Wij gaan alleen naar castle fest...

    Groetjes en tot de kerst :)

    BeantwoordenVerwijderen